Hľadanie možného

Dokument bol vytvorený pri príležitosti 20. výročia založenia OZ Slovenská spoločnosť pre spina bifida a/alebo hydrocefalus. Premiérou filmu chceme osláviť 20 rokov spoločnej cesty posúvania sa vpred, vzájomnej podpory, priateľstiev a neobyčajnej sily.

Film zhŕňa 20 rokov hľadania spôsobov prežitia, šírenia osvety o reálnom obraze ľudí žijúcich s uvedeným diagnózami, komunikovania náročných a komplexných tém, zastupovania štátu vo viacerých oblastiach i objavovania aj neprekonateľných bariér položených zo strany spoločnosti. 

Zároveň film odkrýva spôsoby nájdenia mnohých možností, budovania komunity, spoločného posúvania sa vpred, vzájomnej podpory, priateľstiev, vytrvalosti, neobyčajnej sily.

Príbeh plný výziev a neobyčajnej sily

Film Hľadanie možného rozpráva príbehy ľudí, ktorí denne prekračujú „rubikon“ prekážok a v každodennom zápase o dôstojný život nachádzajú možnosti pre prítomnosť aj budúcnosť.

Je to opravdivý svet, kde môže človek s chorobou nachádzať vlastnú dôstojnosť a je tvorcom jedinečného, originálneho, nenapodobniteľného projektu.

Aj napriek tomu, že všetci žijeme istým spôsobom v porušenom tele (Jean Vanier), môžeme budovať pozitívne miesta aspoločenstvá, kde táto skutočnosť nie je bremenom, ale nádejou a možnosťou.

Vo filme sú predstavené dva odlišné svety jednotlivcov, ktorých spája rovnaká diagnóza, avšak ktorí sa nachádzajú v rozdielnych etapách života.

MARTIN TIMKO – DRAMATURG FILMU 

Povedali o nás

Sympatické na činnosti ľudí aktívnych v jedinečnom Občianskom združení je to, že bojujú denne o to, aby sa sny premenili na realitu.Poukazujú na to, že ľudia s diagnózou majú nielen talent, ale aj húževnatosť, pracovitosť a pokoru.Chcú vlastný život prežívať intenzívne a byť súčasťou spoločnosti a sveta, ktoré ich neraz posielajú do vyhnanstva nezmyselnej izolácie.

Doc. Mgr. Martin Timko, ArtD.

Dramaturg filmu

Film, v ktorom je zobrazené všetko. Všetko podstatné.

Doc. MUDr. František Horn, PhD.

Lekár

Vďaka Bohu a vďaka veľkej odvahe našich rodičov môžeme žiť naše životy. Buďme im za to skutočne vďační…

Juraj Ďuriš

Dlhoročný dobrovoľník

Ako niekto, kto žije s touto diagnózou, som ocenila, že film zobrazuje aktívnych mladých ľudí na vozíku, ktorí sa neboja žiť naplno. Osveta, ktorú film poskytuje, je nesmierne dôležitá a pomáha rozšíriť pohľad na naše životy a hlavne naše schopnosti. Verím, že mnohým ľuďom zbúra predsudky voči nám, ľuďom s telesným alebo akýmkoľvek iným postihnutím.

Patrícia Albertová

Dlhoročná dobrovoľníčka

Film krásne vykresľuje schopnosti mladých ľudí žijúcich s telesným postihnutím, ktoré často bývajú podceňované, ale tiež ťažkosti, ktorými si musia dennodenne prechádzať. Tieto trápenia nie sú vždy spojené so samotným postihnutím, ale aj nevedomosťou a strachom z neznámeho zo strany okolia.

Bc. Eliška Horváthová

Dlhoročná dobrovoľníčka

Podporte nás, aby jedinečný film videlo čo najviac mladých ľudí

Teraz je naším cieľom dostať film čo najbližšie k verejnosti, aby mohol odovzdávať svoje silné posolstvo, ktoré nesie. Naším prianím je byť prijatí v čo najväčšom počte škôl, keďže si uvedomujeme, že oboznamovanie sa so životom ľudí so zdravotným postihnutím už v školskom veku má veľký vplyv na vnímanie a prijatie odlišnosti po celý ďalší život.

Podporou našej kampane pomôžete súčasne verejnosti aj nám – ľudom so zdravotným postihnutím. Vzdelávaním verejnosti o našich potrebách bude náš život o niečo ľahší. Chceme ukázať ľuďom, že sa vieme začleniť do spoločnosti, študovať, pracovať, zažívať dobrodružstvá a žiť plnohodnotný život, ak nám to spoločnosť a jednotlivci umožnia.

Partneri